Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Zaměstnanec: Hlášení příjmů na ÚP

V rámci modernizace a zefektivnění procesů některých údajů k zaměstnanci, přistoupilo MPSV k plné digitalizaci. Zaměstnavatelé mají nyní povinnost hlásit zaměstnávání cizinců Úřadu práce ČR výhradně digitálně a současně byla též digitalizována agenda hlášení příjmů zaměstnanců. Tato povinnost je možná prostřednictvím tří digitálních kanálů:

  1. Vyplněním webového formuláře na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí
  2. Zasláním XML souboru do datové schránky Úřadu práce ČR
    • V systému Nugget vygenerujete XML soubor (bližší informace níže) a poté odešlete datovou schránkou. Úřad práce má kód datové schránky: 2akmgv5
  3. Přímou integrací informačního systému
    • Jedná se o doplňkový model. Pokud budete mít o modul zájem, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám vyhotovíme nabídku. Následně přejděte do Rozšiřujících modulů, kde najdete postupy pro přímou integraci.

Vytvoření XML souboru a zaslání datovou schránkou

Funkce Mzdy 13-3-1 „LZ516a příjem pro sociální dávky roční“ umožní vytvořit XML soubor s příjmy daného zaměstnance, který je uveden v XML souboru zaslaný Úřadem práce do vaší datové schránky.

1. Uložení souboru z datové schránky

Do datové schránky vám přijde žádost o hlášení příjmů v XML souboru daného zaměstnance. Tento soubor si uložte na váš počítač.

2. Spuštění funkce

Pomocí funkce Mzdy 13-3-1 „LZ516a příjem pro sociální dávky roční“ budete vyzváni k dalšímu postupu.

Tlačítkem „NE“ vygenerujete PDF sestavu jako dosud.

Tlačítkem „ANO“ se otevře okno pro vložení XML souboru, který jste obdrželi datovou schránkou a který jste si ukládali. Soubor najděte, označte a pomocí tlačítka „Otevřít“ se vám otevře další okno.

3. Zpracování zaměstnance

Okno „Zpracování podání na úřad práce“ vám zobrazí informaci, u kterého zaměstnance potřebujete zpracovat podání.

V případě, že program zaměstnance nenajde, oznámí to také oknem, např.

4. Odeslání XML souboru

Tlačítko „Zpracovat soubor“ vygeneruje XML soubor do Pracovního adresáře. Potvrďte oznamovací okno tlačítkem OK.

Uložený soubor v pracovním adresáři se bude jmenovat: UP-PRIJMY-ODPOVED-XXXXX_XX_MM.XML. Tento soubor odešlete pomocí datové schránky na Úřad práce. Úřad práce má kód datové schránky: 2akmgv5.