Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Placené volno – vedoucí na táboře

Blíží se léto a tím se znovu otevírá otázka o volnu pro vedoucí na táborech pro děti a mládež. Připomeňme si v tomto článku podmínky pro poskytnutí tohoto volna.

Od začátku roku 2021 mají zaměstnanci, kteří působí jako vedoucí na táborech pro děti a mládež, nárok na týden placeného pracovního volna za kalendářní rok. V minulosti byla definice termínu „děti a mládež“ nejasná. Od roku 2024 již právní úprava §203a (7) vymezuje tuto skupinu jako osoby mladší 26 let.

Žádost o volno podává zaměstnanec svému zaměstnavateli, který následně obdrží náhradu mzdy od příslušné Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ), pokud si zažádá o refundaci.

Zaměstnanci v pracovním poměru, kteří jsou vedoucími na táborech pro děti a mládež, mohou využít až tři týdny neplaceného volna v průběhu kalendářního roku podle § 203a Zákoníku práce. Jednou z podmínek pro poskytnutí tohoto volna je, že zaměstnanec pracoval s dětmi nebo mládeží soustavně a bezplatně po dobu nejméně jednoho roku před udělením, a že udělení volna nebrání závažné provozní důvody na straně zaměstnavatele. Tato ustanovení platí v zákoníku práce již delší dobu a stále zůstávají platná.

Tato právní úprava se však nevztahuje na zaměstnance vykonávající práci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Podle § 77 odst. 2 písm. e) a odst. 3 zákoníku práce nelze tato omezení aplikovat na tuto skupinu zaměstnanců.

(3) Zaměstnanci pracujícímu na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti nepřísluší náhrada odměny z dohody po dobu trvání jiných důležitých osobních překážek v práci podle § 199 a překážek v práci z důvodu obecného zájmu podle § 200 až 205, není-li dohodnuto nebo vnitřním předpisem stanoveno jinak.

Podle § 104 odst. 2 písm. b) zákona č. 234/​2014 Sb., o státní službě, ve znění pozdějších předpisů, má státní zaměstnanec nárok na plat za dobu překážky ve službě v souladu s § 203 odst. 2 a § 203a zákoníku práce, pokud je tato překážka placená podle těchto pracovněprávních ustanovení.

Zákoník práce, platný od 1. ledna 2021, říká:

Za jeden týden (což obvykle představuje 5 až maximálně 7 pracovních dní) z třítýdenního pracovního volna v kalendářním roce může zaměstnanec získat náhradu mzdy ze státních prostředků (náhradu mzdy/​platu vyplácí zaměstnavatel, a o refundaci pak následně žádá u OSSZ) – viz. § 203a zákoníku práce. Je možné uplatnit až tři týdny volna (z toho jeden týden s náhradou mzdy) v kalendářním roce i pro vedoucí sportovních soustředění pro děti a mládež – viz. § 203a zákoníku práce.

Kdo má nárok na placené volno?

Nárok je vymezen v §203a zákoníku práce takto:

…Pracovní volno související s akcí pro děti a mládež
(1) Pracovní volno pro jiný úkon v obecném zájmu přísluší zaměstnanci
a) k činnosti vedoucích táborů pro děti a mládež a jejich zástupců pro věci hospodářské a zdravotní,
b) k činnosti oddílových vedoucích, vychovatelů, instruktorů a středních zdravotnických pracovníků v táborech pro děti a mládež a
c) k obdobným činnostem na sportovních soustředěních dětí a mládeže,
a to v nezbytně nutném rozsahu, nejvýše však 3 týdny v kalendářním roce.

(2) Pracovní volno zaměstnanci přísluší,
a) nebrání-li tomu vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele a
b) zaměstnanec nejméně po dobu 1 roku bezprostředně před uvolněním pracoval soustavně a bezplatně s dětmi nebo s mládeží; tato podmínka se nevyžaduje, jde-li o tábory nebo sportovní soustředění pro zdravotně postižené děti a mládež.

(3) Za dobu čerpání pracovního volna přísluší zaměstnanci za podmínek a v rozsahu uvedených v odstavcích 4 a 5 náhrada mzdy nebo platu, pokud se jedná o akci pořádanou právnickou osobou,
a) zapsanou ve veřejném rejstříku právnických a fyzických osob po dobu nejméně 5 let a
b) práce s dětmi a mládeží tvoří podstatnou část její hlavní činnosti.
Tuto skutečnost je zaměstnanec povinen zaměstnavateli prokázat.

O refundacích na sociální správě informuje sama Česká správa sociálního zabezpečení zde.

Jak zadat v Nuggetu placené volno najdete zde.