Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Verze V04R24M06

1. UŽIVATELSKÝ PROGRAM PRO DATUM PŘIHLÁŠENÍ K PRODUKTŮM NA STÁŘÍ

Uživatelský program s názvem „Nastavení data platnosti srážek PF 2024“ ve funkci Mzdy 12-5 je určen pro promítnutí data uzavření smlouvy k produktu spoření na stáří do historie srážek, což ovlivňuje zobrazení srážky na Potvrzení o zdanitelných příjmech. Pro nové produkty spoření na stáří (vyjma životního pojištění) platí, že do Potvrzení o zdanitelných příjmech pro rok 2024 se započítávají pouze produkty nové, které vznikly až v roce 2024.
Údaj L6010 Datum přihlášení k fondu naleznete ve srážkách na účet (na pravé straně okna pod údajem Peněžní ústav). Zde je třeba uvést datum uzavření smlouvy k produktu. Pokud údaj zůstane prázdný, je automaticky považován za menší než 1.1.2024 a tím pádem na Potvrzení o zdanitelných příjmech nepatří. Není tedy nutné uvádět datum u smluv uzavřených před rokem 2024.
Uživatelský program je třeba spustit až poté, kdy u příslušných srážek doplníte datum L6010. Program promítne toto datum do historie roku 2024, pro korektní zobrazení na Potvrzení o zdanitelných příjmech. Pro správnou funkci je spuštění nutné a je možné je opakovat.

2. AKTUALIZACE IMPORTU ÚDAJŮ PŘÍSPĚVKŮ NA PRODUKTY SPOŘENÍ NA STÁŘÍ

Původní údaje na kartách zaměstnanců: např. L4051, L4052, L6009, L6010 atd. zůstávají zachované, jejich význam je nyní ale pouze informativní. Import hodnoty příspěvku L4051 již nijak neovlivňuje příslušnou srážku PF nebo PO a nijak se nepromítne ani do výše poskytovaného příspěvku.

Pro účel importu příspěvku zaměstnavatele do srážky nyní vznikla nová sada údajů umožňující import příspěvku adresně k jednotlivým typům produktů.
Vždy se jedná o dvojici údajů L4051 (příspěvek v Kč) a L4052 (příspěvek v %):

  1. DPS (L4051DPS a L4052DPS) = Aktualizuje příspěvek pro doplňkové penzijní spoření
  2. PPO (L4051PPO a L4052PPO) = Aktualizuje příspěvek pro penzijní pojištění
  3. PPR (L4051PPR a L4052PPR) = Aktualizuje příspěvek pro penzijní připojištění
  4. DIP (L4051DIP a L4052DIP) = Aktualizuje příspěvek pro dlouhodobý investiční produkt.
  5. ANY (L4051ANY a L4052ANY) = Aktualizuje první nalezenou větu s příspěvkem zaměstnavatele. Vhodné tedy pro případ, kdy se přispívá pouze na jeden produkt, ale není jasné, který.

Při vyhledávání odpovídající srážky se postupuje tak, že se dává přednost srážce PO. Pokud neexistuje, vyhledává se PF. Pokud ani tato věta neexistuje, vypíše se chyba do protokolu ve Zprávách. Program hledá vždy aktuální srážku (nelze nahrávat do historické či budoucí). Údaje na kartě zaměstnance se tímto způsobem nijak neaktualizují.

Upozornění:

  1. Konflikty Kč a %
    • Nelze importovat současně stejný typ příspěvku v Kč a % (např. L4051PPO a L4052PPO), a to včetně případů kdy by byl jeden příspěvek nulový (nelze je mít v jednom souboru)
    • Umí měnit příspěvek v % na Kč a obráceně.
  2. Souběhy a konflikty různých produktů
    • Dají se importovat současně příspěvky na různé produkty, a to jak v Kč, tak v % (ale vždy jen jedna varianta na jeden produkt)
    • Např. L4051DPS, L4051PPO a L4052DIP je v pořádku. Naopak L4051DPS, L4051PPO a L4052DPS je špatně a vypíše chybu, že je zadaný příspěvek na DPS v Kč i % současně.
  3. Chování chyb
    • Pokud dojde k chybě (nenajde se příslušná srážka, nebo se importuje současně Kč a %) vypíše se věta jako chybná a neprovede se update příslušené srážky.
    • Na rozdíl od všech ostatních chyb se aktualizuje vše ostatní, co bylo v dané řádce současně importované, vč. příspěvků na jiné typy produktů.
    • Např. na jedné řádce v importním souboru budou všechny čtyři konkrétní typy L4051 a dvě se nenajdou. V protokolu chyb budou dvě chyby (např. nenalezeno DIP a PPO), ale DPS a PPR se zaktualizuje!
    • Úpravy částek ke sražení
    • Kč příspěvek
      • PO věta: zapisuje celou částku do příspěvku a částky ke sražení
      • PF věta: zapisuje částku do příspěvku a částku ke sražení upravuje o rozdíl původního a nového příspěvku
    • Příspěvek v %
      • PO věta: zapisuje % do částky i příspěvku
      • PF věta: zapisuje % do příspěvku a pokud byl původní příspěvek v Kč, ponižuje o něj částku ke sražení (zůstává příspěvek zaměstnance)

3. IMPORT DO ČASOVÉHO FONDU S ČASOVOU PLATNOSTÍ

Do importního souboru časového fondu byl doplněn volitelný údaj OBDPL, kterým lze určit období platnosti příslušné mzdové složky. Období se uvádí ve tvaru MMRRRR (tedy stejný formát jako ve sloupci OBD).
Pokud používáte importní soubor s pevnou délkou polí (ve formátu DAT/TXT), údaj se nachází na 186. pozici v souboru.
Import technicky funguje pouze pro složky bez datumů, smysl má však pouze pro složky placené průměrem, protože časová platnost zajistí to, že daná mzdová složka bude vyplacena průměrem za období určené v časové platnosti.

Příklad:
Jste v otevřeném účetním období duben 2024 a zapomněli jste proplatit v lednu příplatek za přesčas. Nahrajete tedy mzdovou složku 8111 a určíte platnost na leden (OBDPL = 12024). V časovém fondu uvidíte v řádku * a tato mzdová složka bude vypočítána z průměru za první kvartál.

4. NOVÉ ÚDAJE

Vytvořili jsem nové údaje na kartách zaměstnanců:
L0024 Souhlas s elektronickou komunikací
L0025 Preference angličtiny (máte-li koupenou AJ verzi programu Nugget nebo výplatní pásky v angličtině, zaměstnanci s preferencí angličtiny se budou
odesílat EVP v anglickém jazyce)
L0026 Adresa datové schránky

Pro vyhledání údajů na kartě zaměstnance můžete použít funkci vyhledávání pod klávesou F5. Pokud se Vám údaje nezobrazují, je možné, že máte omezené oprávnění na údaje a musíte požádat Vašeho administrátora oprávnění o zpřístupnění nových údajů v Servisním programu.

5. SESTAVA LZ224 ČERPÁNÍ DOVOLENÉ

V sestavě LZ224 Čerpání dovolené ve funkci Mzdy 8-14 naleznete nový sloupec D, který určuje, že daný pracovní poměr je dohoda.