Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Říjnové Nuggetoviny 2023

Vážení obchodní přátelé, milí klienti, 

vítejte u podzimních Nuggetovin. Jako vždy jsme pro Vás připravili shrnutí novinek a zajímavostí týkajících se (nejen) našeho mzdového a personálního programu Nugget. Hned na začátek Vám představíme novou funkcionalitu v našem programu! Dále se dočtete, jak na otevření a změnu druhu pracovního poměru v Nuggetu, budete moci shlédnout záznam uplynulého webináře se Signi a také se dozvíte, jaké jsou novinky v legislativě, konkrétně jak je to s náhradou za práci na dálku.
Pro mnoho z Vás přichází období schvalování rozpočtů na příští rok, myslete i na rozvoj HR 😊. 
Roční zúčtování daní již také klepe na dveře, pokud ještě neznáte aplikaci Payminator, tak je nejvyšší čas se seznámit! Ušetří Vám spoustu práce.
Jaké bylo letošní HRko se dozvíte, mimo našich sociálních sítí, na konci Nuggetovin. A na závěr jsme si pro Vás připravili malý Nugget tip 😊. 

Jako vždy uvítáme doplňující dotazy k jednotlivým tématům a samozřejmě i případné nápady a podněty pro další vydání našeho newsletteru. 

Se srdečným pozdravem, 
Tým Nugget SW 


Kalendáře – vyrovnávací období 

V letošním roce jsme opět nezaháleli a do vývoje jsme zařadili jednu užitečnou funkcionalitu, o které víme, že Vám v Nuggetu chybí. A tím je vyrovnávací období. A když už jsme „sáhli“ do kalendářů, podívali jsme se i na zlepšení dalších souvisejících funkcí. Nyní máte možnost automatického prodlužování vybraných kalendářů a také se Vám ukládají cykly použité při generování (a zároveň je vidíte přímo v seznamu kalendářů a použijí se i pro generování kalendáře v dalších letech).

Co se týče vyrovnávacího období (VO), tato nová funkcionalita umožňuje nastavit v každém kalendáři začátek VO a počet týdnů VO. Navazující VO program už udržuje sám. Pro každý kalendář máte možnost si vygenerovat sestavu s přehledem sald čerpání fondu daného VO, tj. který zaměstnanec má naplánovaných směn méně/více apod. Do této sestavy se bude promítat i dočasná změna kalendáře.

Postup pro práci s VO naleznete v popisu verze a podrobnější návod i s obrázky je umístěný na našem webu podpory.


Znovuotevření pracovního poměru (PP) a změna druhu PP

V případě, kdy znovu otevíráte dříve ukončený PP a zároveň dojde ke změně druhu PP a jste zvyklí generovat časový fond, nezapomeňte zkontrolovat údaj L4113 Generování časového fondu, který najdete na záložce Mzdové údaje – ostatní na kartě zaměstnance (pouze v modulu Mzdy). Tento údaj se automaticky nemění, ale pokud dojde ke změně druhu PP, musíte jej zkontrolovat a případně ručně upravit. 

Tzn. pokud měníte druh PP z DPP na HPP a pokud generujete časový fond, údaj L4113 zatrhněte. V případě, kdy měníte druh z HPP na DPP naopak zatržení zrušte.


Webinář se Signi 

V oblasti HR, hlavně v personalistice, vznikne velké množství dokumentů, jehož digitalizace je nyní díky schválené novele Zákoníku práce ještě snažší.
Podívejte se na záznam webináře, který proběhl minulý týden ve spolupráci s naším partnerem Signi, kde se dozvíte, jak na jednoduché a právně správné podepisování elektronických dokumentů.
Nechybí ukázka přímo z programu Nugget, ani právní výklad o elektronických podpisech.

SHLÉDNOUT ZÁZNAM 


Plánování nákladů pro příští rok

Možná už se chystáte řešit, nebo už ve firmě řešíte, rozpočty na příští rok. Zvažte, zda do nich nezařadit rozvoj HR a mzdového systému. Například HR Portál zjednodušuje práci s personálními daty Vám i Vašim zaměstnanců, Mzdové rozpočty ulehčují plánování mzdových nákladů.
Jinými slovy digitalizací ušetříte spoustu času i fůru papírů. Vše je navíc uživatelsky velmi jednoduché. A pozor díky HR Portálu můžete schvalovat nejrůznější žádanky i z dovolené 😊. 

HR PORTÁL 


Online správa daní – aplikace Payminator

Každoroční vyplňování růžového prohlášení může zabrat moře času! Nyní ale můžete optimalizovat procesy okolo ročního zúčtování daní pro Vás i Vaše zaměstnance. Inovativní webová aplikace, plně integrovaná s naším mzdovým systémem, nabízí komplexní řešení pro správu ročního zúčtování a měsíčních slev na dani.

Zaměstnanci již nemusí vyplňovat papírové formuláře „Prohlášení poplatníka k daním“ nebo „Žádosti o roční zúčtování“. Stačí, aby použili jednoduchý interaktivní formulář, který vyplní během několika málo minut. Mzdová účetní již nemusí provádět ruční zápisy do mzdového systému, pouze importuje potřebné údaje.
Pokud máte zájem a chcete ušetřit čas, ozvěte se nám na jiri.sramek@rsm.cz


Náhrada za práci na dálku 

Neustále bedlivě sledujeme legislativu a včas ji implementujeme do systému Nugget. Vyhláškou č. 299/2023 Sb. byla stanovena výše paušální náhrady za práci na dálku, která pro rok 2023 činí 4,60 Kč za každou započatou hodinu. Pokud budete chtít tuto náhradu proplácet, bude to možné od verze 20, která vyjde v nejbližší době.

Podrobný návod 

Nadále platí, že jsou možné tři způsoby řešení náhrad za práci na dálku –paušálem, faktickým proplacením nákladů nebo písemnou dohodou o neposkytnutí náhrady.
Paušální náhrada za práci na dálku se nepovažuje za příjem a není tak předmětem daně ani odvodů sociálního a zdravotního pojištění.


Ohlédnutí za HRkem 2023

Minulý týden se konala největší HR akce u nás – HRko 2023. A my jsme byli u toho!
Byl to den plný inspirativní přednášek, setkání s HR a personalisty a také s našimi klienty. Měli jsme tu čest vystoupit na podiu, a to s tématem Změňte své HR procesy ke svému prospěchu, kde nechyběla ani ukázka v Nuggetu.
Těšíme se na další akci a doufáme, že všem z Vás, kteří se také účastnili, se akce líbila.