Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Zářijové Nuggetoviny 2024

Vážení obchodní přátelé, milí klienti,     

vítáme Vás u zářijového vydání Vašich oblíbených Nuggetovin. Připravili jsme pro Vás zajímavé články a novinky, které Vám pomohou být vždy o krok napřed, od změn v pracovním právu po nové funkcionality v našem HR Portálu.

Mimo jiné se dozvíte, jak správně vyplnit Výkaz z příjmu DPP v Nugget SW, představíme Vám nový modul Napojení na úřad práce, který zjednoduší digitální komunikaci s úřady a usnadní zpracování příslušných hlášení, nebo pokud přemýšlíte, jak mít roční zúčtování daně hotové jednoduše a rychle, je přesně pro Vás článek o aplikaci Payminator.

Dozvíte se také o našich nově chystaných akcích. Kalendáře v programu Nugget SW patří mezi oblíbené funkcionality, ale je třeba vědět, jak s nimi správně pracovat. Přihlaste se na naše školení a zjistěte, jak tuto funkci co nejlépe využít.

A tradiční podzimní konference v Klatovech je opět tady. Nenechte si ujít příležitost dozvědět se o legislativních novinkách pro rok 2025. Přihlaste se ještě dnes, lístky rychle mizí!

Jako vždy uvítáme doplňující dotazy k jednotlivým tématům a samozřejmě i případné nápady a podněty pro další vydání našeho newsletteru.     
      
Se srdečným pozdravem,       
Tým Nugget SW 


Transpoziční novela zákoníku práce

Novinky v pracovním právu: Co přináší transpoziční novela zákoníku práce? 

Připravte se na klíčové změny v oblasti valorizace minimální mzdy, zaručené mzdy a kolektivního vyjednávání. Sledujeme veškeré legislativní změny, v článku najdete důležité informace, které Vám pomohou se na nové předpisy připravit. 

VÍCE O NOVELE


Nová pravidla pro nemocenské dávky

Od roku 2025 se změní způsob podávání žádostí o nemocenskou dávku u zaměstnavatele.

Papírové formuláře už nebudou potřeba a vše bude probíhat elektronicky. Pojištěnec dostane od lékaře identifikátor, který mu bude zaslán SMS nebo e-mailem, případně v papírové podobě, pokud lékaři nesdělí kontaktní údaje. Tento identifikátor předá zaměstnavateli, který jej použije při žádosti o dávku.

Nemocenské dávky, jako je peněžitá pomoc v mateřství nebo ošetřovné, budou také spravovány elektronicky. Identifikátor propojí všechny potřebné dokumenty a žádosti, což zjednoduší celý proces.

DALŠÍ INFORMACE


Nové funkcionality HR Portálu

Neustále se snažíme posouvat kupředu a vymýšlet nové funkcionality, tak aby byl HR Portál nepostradatelným pomocníkem ve Vaší každodenní práci. Po roce a půl intenzivního  vývoje Vám představujeme ta nejlepší vylepšení, která jsme pro Vás připravili. 

K novým funkcím patří:  

  • Možnost přidat přílohu při zadání změny v osobní složce zaměstnance  

  • Celoměsíční výkaz cest  

  • Nová obecná žádanka   

  • Rozšíření počtu údajů ve Vstupním dotazníku  

  • Vlastní schvalovací workflow v Bonusech 

  • Napojení na Outlook kalendáře 

Budeme rádi, když nám napíšete, jaká další vylepšení byste uvítali!  

Podrobně popsané funkcionality naleznete ZDE. 

 


Jak na formulář VPDPP?  

Jak jsme Vás již informovali, od 1. července 2024 platí povinnost zaměstnavatelů hlásit každého zaměstnance na DPP České správě sociálního zabezpečení a to bez ohledu na to, zda mu účast na pojištění vznikla, či nikoli. 

Hlášení všech aktivních dohod o provedení práce zaměstnavatelé provádí prostřednictvím formuláře Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce (VPDPP). 

Zaměstnavatel je povinen Výkaz DPP odeslat do 20. kalendářního dne následujícího po měsíci, za který se výkaz odesílá. 

Výkaz DPP se odesílá výhradně elektronicky, prostřednictvím e-podání z mzdových softwarů, případně je možné zaslat v *.xml souboru přes e-Portál ČSSZ nebo datovou schránku.   

Tento formulář jste v Nugget SW obdrželi v poslední verzi a ZDE se můžete podívat, jak jej v našem systému vygenerovat. 


Nugget SW má API

V rámci rozšiřování možností přístupu k datům evidovaným v Nugget SW jsme nově připravili API, které umožňuje efektivní a přímé získávání dat na bázi Vám známých definic Query reportů. Díky API můžete bezpečně získávat data přímo z Nuggetu bez nutnosti vytváření souborů. Tato funkce je tedy ideální pro všechny, kteří potřebují snadný přístup k jakýmkoliv údajům z databáze Nugget SW prostřednictvím query a preferují přímý elektronický přístup.

V případě zájmu o API nás prosím kontaktujte na jiri.sramek@rsm.cz

 


Nový modul: Napojení na úřad práce

V rámci balíčku digitalizace Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vzniká nová povinnost výhradně digitální komunikace v oblasti hlášení zaměstnávání cizinců a hlášení příjmů Vašich zaměstnanců. Rádi bychom Vám tak představili nový modul “Napojení na Úřad práce”, která Vám výrazně usnadní komunikaci s úřady a zpracování požadovaných hlášení.

Základní bezplatná verze umožňuje u hlášení příjmů ručně načíst XML žádosti, vytvořit odpověď v XML formátu a následně ji odeslat na Úřad práce ručně z datové schránky. V oblasti hlášení cizinců je možné generovat XML soubory Infokaret a Sdělení buď hromadně pro celou firmu s posouzením nástupů a výstupů ve zvoleném období a posouzením změn v datech od posledního generování, nebo pro konkrétního zaměstnance. Vygenerované soubory je možné odeslat ručně pomocí datové schránky. 

Pro vyšší kontrolu nad procesem i reportovanými daty a pro úsporu práce s odesíláním a evidencí podání nabízíme zpoplatněný modul, který celý proces více automatizuje – od hromadného generování, kontroly a výběru dat před odesláním podání, až po automatické odesílání hlášení přímo z programu prostřednictvím API MPSV nebo datovou schránku. Všechna odeslaná hlášení se navíc přehledně ukládají do Přehledu podání. 

Máte-li zájem o rozšířenou variantu, obraťte se na jiri.sramek@email.cz.

CHCI SE DOZVĚDĚT VÍCE


 

Záznam webináře: Hlášení cizinců na Úřad práce   

Pro ty z Vás, kteří nestihli náš webinář, máme dobrou zprávu. Pro velký zájem jsme se rozhodli webinář natočit a máme pro Vás k dispozici záznam

Na webináři jsme představili novou funkci v Nugget SW „Hlášení cizinců na Úřad práce“ a to včetně potřebných změn a doplnění v evidenci dat cizinců. 

V případě zájmu o záznam z webináře prosím v prokliku níže klikněte na možnost zaslat záznam. Záznam webináře je pro naše zákazníky zcela zdarma

ZASLAT ZÁZNAM


Payminator

Rychlé, snadné a přehledné roční zúčtování daně
Rádi bychom Vám představili aplikaci Payminator, moderní řešení, které Vám umožňuje zpracovávat daňové záležitosti bez papírování. S Payminatorem si zaměstnanci mohou sami a snadno vyplnit daňové formuláře odkudkoli a kdykoli, šetří jim tak čas a usnadňuje administrativu. Pokud Vás zajímá, jak tato aplikace funguje a jaké výhody nabízí, přečtěte si náš článek, kde se dozvíte více o všech funkcích a možnostech integrace s Nugget SW. 

Pokud si  nejste jisti, zda je Payminator pro Vás to pravé, navštivte náš webinář, který se bude konat 16. října 2024 od 10.00. V rámci webináře Vám představíme fungování aplikace a odpovíme na Vaše dotazy. PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE ZDE. 

O PAYMINATORU


Školení: Jak na Kalendáře v Nugget SW

Nové on-line školení 

Přihlaste se na naše nové školení, kde se mimo jiné naučíte vytvářet nové kalendáře, používat definice dnů a cyklů, generovat cykly a kalendáře následně aktualizovat. Kromě toho Vás provedeme nastavením a kontrolou vyrovnávacího období.  

Školení proběhne on-line, takže vše zvládnete z pohodlí své kanceláře či domova.  

PŘIHLÁSIT SE


Podzimní konference 2024

Zveme Vás na tradiční Podzimní konferenci v Klatovech, která se uskuteční ve dnech 26., 27. a 28. listopadu 2024.  

Tato konference je zaměřena na nejnovější trendy a legislativní změny v oblasti mzdového účetnictví a personalistiky pro rok 2025. Cílem konference je poskytnout Vám všechny potřebné informace o legislativních novinkách pro rok 2025 a odpovědět na často kladené otázky. Vše přehledně, pod jednou střechou. 

Kompletní harmonogram a možnost přihlášení naleznete pod odkazem níže. 

CHCI NA KONFERENCI