Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Březnové Nuggetoviny 2024

Vážení obchodní přátelé, milí klienti,

vítáme Vás u dalšího vydání Vašich oblíbených Nuggetovin. I tentokrát jsme pro Vás připravili shrnutí novinek a zajímavostí týkajících se (nejen) našeho mzdového a personálního programu Nugget SW.

Na začátek bychom Vás chtěli informovat o odložení plánovaných změn v dohodách o provedení práce. Poté se dočtete, jaké další kroky podniká v digitalizaci Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Než se nadějeme bude tady jaro a s ním i naše jarní e-Konference vhodná pro všechny, kteří se zabývají zpracováním mezd nebo vedením personální agendy. S přihlášením neváhejte, místa rychle mizí. Níže naleznete odkaz pro přihlášení.

Do konce března mají naši slovenští zákazníci povinnost podat Výkaz za zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Letos je možné podání poprvé pouze elektronicky. Připravili jsme pro Vás podrobný článek obsahující veškeré potřebné informace a dokumenty k podání.

Stále pracujeme na implementaci spoření na stáří. Nejnovější verze upravuje některá data a je doplněna o nové údaje. Do 30. dubna mají mzdové účetní povinnost vygenerovat svým zaměstnancům evidenční listy důchodového pojištění. S naším modulem e-Formuláře je to velmi jednoduché a rychlé. Pokud ho ještě nemáte, kontaktujte naše obchodní oddělení.

Na závěr bychom Vám rádi ještě jednou připomněli, abyste vyplnili dotazník s kontaktními osobami ve Vaší firmě. Aktualizované kontakty jsou pro nás velmi důležité, abychom nemuseli zbytečně zahlcovat ty, kterých se to netýká.

Jako vždy uvítáme doplňující dotazy k jednotlivým tématům a samozřejmě i případné nápady a podněty pro další vydání našeho newsletteru.

Se srdečným pozdravem, Tým Nugget SW


Změny v dohodách o provedení práce

Plánované změny v dohodách o provedení práce, které měly vstoupit v platnost 1. 7. 2024, budou pravděpodobně odloženy na 1. 1. 2025 a nahrazeny novým konceptem. Nová pravidla zahrnují omezení příjmů, nad které se bude odvádět pojistné. Tato opatření však byla zpochybněna odborníky a zaměstnavateli, což vedlo k dalším změnám. Dochází k úpravě limitu pro účast na nemocenském pojištění u dohod o provedení práce, a to zpětně od 1. 7. 2024. Limit bude záviset na vývoji průměrné mzdy. Navrhované změny by měly být podrobeny legislativním úpravám a vstoupit v platnost v průběhu roku.

DOHODY od 1. 1. 2025


Ministerstvo práce a sociálních věcí pokračuje v digitalizaci  

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pokračuje v digitalizaci svých služeb s cílem zlepšit a modernizovat úřad, tentokrát se zaměřuje na oblast zaměstnávání cizinců. Zaměstnavatelé budou od 1. července 2024 povinni hlásit zaměstnání cizinců Úřadu práce ČR výhradně prostřednictvím tří digitálních kanálů:

  1. vyplněním formuláře na webu,

  1. zasláním XML souboru do datové schránky Úřadu práce ČR nebo

  1. přímou integrací informačního systému zaměstnavatele s rozhraním MPSV.

Tato digitalizace zahrnuje informační kartu pro občany EU/EHP a Švýcarska nebo jejich rodinné příslušníky, a také sdělení o nástupu a ukončení zaměstnání cizinců držících pracovní oprávnění.

Digitalizace v oblasti zaměstnávání cizinců 


Jarní e-Konference

Ve dnech 17. – 18. 4. 2024 se uskuteční jarní e-Konference, kterou pořádá společnost Alfa Software, nově patřící do skupiny RSM. Na konferenci se dozvíte důležité informace, které budou klíčové pro Vaši práci v nadcházejícím období. Zaměřena bude na legislativní novinky z oboru mzdového účetnictví a personalistiky. První den bude ve znamení aktualit v nemocenském pojištění a pojistném na sociální zabezpečení od lektora JUDr. Františka Vlasáka.

PŘIHLÁSIT SE


Pracovněprávní poradenství  

Nemáte ve Vaší společnosti právníky, kteří se specializují na pracovněprávní problematiku, jsou Vaši právníci příliš zaneprázdnění nebo „jen“ potřebujete odbornou konzultaci v nějaké konkrétní záležitosti např. v souvislosti s novými legislativními změnami? Ať už se jedná o pravidelnou přípravu dokumentů pro zaměstnance tak, aby odpovídaly legislativním požadavkům i nárokům korporací, nebo jednorázovou záležitost například v podobě sporu s bývalým zaměstnancem, máme pro Vás řešení!

Pracovněprávní poradenství 


SK – Zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím 

Zamestnávatelia sú povinní predložiť Výkaz o povinnom podiele zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím za rok 2023. Táto povinnosť vyplýva zo zákona o službách zamestnanosti, termín na preukázanie plnenia povinného podielu počtu občanov so zdravotným postihnutím na celkovom počte zamestnancov za rok 2023 je stanovený do 31. marca 2024, ale z dôvodu pracovného voľna a štátneho sviatku sa posúva na 2. apríla 2024. Predkladanie hlásení je tento rok prvýkrát možné len elektronicky prostredníctvom portálu služieb zamestnanosti.  Všetko podstatné vrátane potrebných dokumentov sme zhrnuli v článku na našej webovej stránke.

VIAC TU


Důchodové spoření 2024

O nedávných změnách v důchodovém spoření pro rok 2024 jsme Vás informovali v našem předchozím článku, který naleznete níže.

Spoření na důchod 2024

Změny nadále aktivně sledujeme a implementujeme je do našeho programu. V nejnovější verzi je možné přidávat více různých druhů příspěvků současně, včetně srážek pro organizaci i zaměstnance, a to i pro jiné formy spoření než doplňkové penzijní spoření. Doplnili jsme novou implementaci sestavy LZ325, rozšířili importy a uživatelské query, tak aby lépe podporovaly práci s novými produkty spoření na stáří.

Dále je doplněn nový údaj – srážka za třetí osobu (L7044) a nabízí se na všech srážkách typu PZ a PF. Opravným programem bude údaj doplněn tam, kde se historicky jednalo o srážku za třetí osobu.

Evidenční listy důchodového pojištění

Blíží se období, kdy musí mzdové účetní vygenerovat svým zaměstnancům evidenční listy důchodového pojištění.

Evidenční list důchodového pojištění jsou zaměstnavatelé povinni vyhotovit v zákonných lhůtách a to: 

  • do 30. dubna následujícího kalendářního roku v případě, že výdělečná činnost trvala do 31. prosince kalendářního roku

  • jestliže skončila výdělečná činnost v průběhu kalendářního roku, tak do jednoho kalendářního měsíce po vyúčtování příjmů. Nejpozději do 31. ledna následujícího kalendářního roku

Zaměstnavatel vyhotovuje originál, který zasílá na příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení. Dále vyhotoví dva stejnopisy, z nichž jeden, opatřený podpisem a datem, kdy zaměstnanec převzal druhý stejnopis, uchovává ve své evidenci po dobu tří let následujících po roce, za který se ELDP vyhotovuje.

Využijte náš modul e-Formuláře, který slouží mimo jiné k rozesílání evidenčních listů důchodového pojištění zaměstnancům na jejich e-maily. Zaměstnanci mohou evidenční listy důchodového pojištění jednoduše podepsat a odeslat zpět zaměstnavateli.

Díky modulu e-Formuláře ušetříte čas a náklady spojené s tiskem a distribucí papírových formulářů.

ELDP


Aktualizace kontaktů

Minulý týden jsme Vám zaslali dotazník, který nám pomůže aktualizovat kontaktní údaje ve Vaší firmě.

Prosíme, nezapomeňte ho vyplnit, protože bez aktuálních informací nemůžeme zajistit, že důležité zprávy dorazí ke správným osobám. Jedná se o informace ohledně smluv, VOP, nových verzí, změnách ve starém klientovi a dalších relevantních informací. Dotazník stačí vyplnit jednou za každou společnost.

Pokud jste dotazník ještě nevyplnili, učiňte to, prosíme, co nejdříve.

Děkujeme!

VYPLNIT ZDE