Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Únorové Nuggetoviny 2024

Vážení obchodní přátelé, milí klienti,  

vítáme Vás u dalšího vydání Vašich oblíbených Nuggetovin. I tentokrát jsme pro Vás připravili shrnutí novinek a zajímavostí týkajících se (nejen) našeho mzdového a personálního programu Nugget SW. 

Na začátek se dozvíte, kde naleznete návody k novému modulu e-Formuláře. Dále Vám připomeneme, že Vám vždy kryjeme záda. Nemusíte se tak bát výpadku ve mzdové účtárně. 

Dále se dočtete o nedávných změnách ve slovenské legislativě, které jsme pro Vás shrnuli ve článcích níže. Pro naše slovenské zákazníky jsme také připravili praktický tahák mzdovej účtovníčky, který si můžete stáhnout a mít tak všechny potřebné informace vždy po ruce. Na konci roku jsme Vám představili vylepšený modul Statistiky, přečtěte si rekapitulaci toho, jaké funkce Vám to přináší.  

Nový rok sebou přinesl spoustu změn v oblasti legislativy. V tomto vydání se podíváme na nepeněžní benefity, doplatky zdravotního pojištění do minima u zaměstnanců a na novinky v penzijním spoření.  Neopomíjejte však ani minulé Nuggetoviny, článek o zadávání dohod od ledna 2024 zůstává stále velmi aktuální.

Na závěr bychom Vás rádi informovali, že brzy obdržíte dotazník s aktualizací kontaktních údajů. Prosíme o několik minut Vašeho času na jeho vyplnění. 

Jako vždy uvítáme doplňující dotazy k jednotlivým tématům a samozřejmě i případné nápady a podněty pro další vydání našeho newsletteru.  Se srdečným pozdravem,    Tým Nugget SW 

e-Formuláře návody

O upgradu modulu e-Formuláře ve verzi 2.0 jsme Vás informovali a mnozí již tuto verzi používají.  Upgrade modulu e-Formuláře ve verzi 2.0 Vám umožňuje odesílat nejen aktuální formuláře (e-ELDP, e-Prohlášení a e-POZD), ale nyní je možné odeslat i Potvrzení o zaplaceném pojistném na sociální a zdravotní pojištění, Potvrzení o odpočtu za děti, Potvrzení o zdanitelných příjmech, Žádost o roční zúčtování daně a některé další formuláře, to vše e-mailem nebo na náš HR Portál. Pokud potřebujete pomoci s těmito formuláři, máme pro Vás k dispozici podrobné návody ke všem z nich.

Návod ZDE


Nepeněžní benefity u zaměstnanců 

Od 1.1. 2024 se na všechny druhy nepeněžních benefitů vztahuje jeden úhrnný roční limit pro jejich osvobození ve výši poloviny průměrné mzdy, což pro rok 2024 představuje částku 21 983 Kč. Nepeněžní benefity poskytnuté zaměstnanci do tohoto limitu jsou od daně ze závislé činnosti osvobozeny, hodnota nepeněžních benefitů přesahujících uvedený limit je považována za zdanitelný příjem zaměstnance s povinností odvodů sociálního a zdravotního pojištění.

Více novinek od 1.1. 2024 ZDE


Mzdové statistiky

Mzdové statistiky jsou klíčovým nástrojem pro přípravu analýzy nákladů a plnění časového fondu, a proto se snažíme zajistit, aby naše nástroje byly co nejvíce univerzální a uživatelům umožňovaly snadno získat potřebná data a pohledy. V minulém roce jsme se zaměřili na vylepšení definic mzdových statistik a rozšíření možností zadání vstupních parametrů.  Konkrétně jsme rozšířili počet položek definic na sto, umožnili definovat položku statistiky odkazem na předdefinovanou skupinu složek a pro zpracování statistik jsme doplnili možnost používat výběrová kritéria. Definice statistik by se tak měla zjednodušit a současně se nabízejí širší možnosti použití statistik, jak ze strany rozsahu, tak podrobnosti specifikace Vašeho požadavku.

Více ZDE


Legislatívné zmeny na Slovensku  

Ako každý rok, aj teraz Vám prinášame prehľad legislatívnych noviniek. V roku 2024 nás čaká niekoľko zmien!  

Ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2023

V nižšie uvedených článkoch sme zhrnuli zmeny, na ktoré by ste si mali dať pozor pri spracovaní miezd v roku 2024.

Zmeny v pracovnoprávnej oblasti v roku 2024

Do sekcie Aktuality na našej webovej stránke pre Vás priebežne pridávame najnovšie články, a to nielen o legislatíve a mzdách Nugget SW, preto ich určite sledujte.

Odstupné a odchodné zamestnanca v roku 2024


Praktická príručka pre mzdových účtovníkov a personalistov 

Aj tento rok sme pre Vás pripravili obľúbený ťahák pre mzdových účtovníkov a personalistov. Stiahnuť si ho môžete nižšie. V praktickej brožúrke máte všetky dôležité údaje a informácie o zákonoch na dosah ruky.

ŤAHÁK mzdovej účtovníčky 2024


Pozor na starší verze programu 

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Stahování a instalace starších verzí programu, které následně způsobují problémy, jejichž řešení zbytečně způsobuje stres i ztrátu času na všech zainteresovaných stranách.

Vzhledem k aktuálním legislativním změnám vydáváme nové verze s větší četností než obvykle. Tím vzrůstá tlak na Vaše IT oddělení, které verze nasazuje častěji a navyšuje se tak pravděpodobnost chyby. Dochází k záměně instalačních souborů a bývají nasazeny starší verze. 

Než se problém identifikuje a opraví, jsou uživatelé bezmocní. Prosíme proto o pečlivou kontrolu všeho, co nasazujete – krátká pětivteřinová revize názvu nebo data souboru může ušetřit spoustu nervů nejen Vám, ale celé firmě. A nebojte se, nám se to taky už stalo 😊  


Doplatky do minima u zaměstnanců 

Platba za zdravotní pojištění je povinná pro všechny občany České republiky. Zaměstnavatel odvádí tuto částku ze mzdy zaměstnanců, zatímco OSVČ si hradí pojištění samy. Někteří občané mají zdravotní pojištění hrazeno státem.  

Zaměstnanci, kteří v daném měsíci nevydělají minimální mzdu (v roce 2023 je to 17 300 Kč), musí doplatit povinné zdravotní pojištění na toto minimum. Pokud je jejich příjem nižší než minimální vyměřovací základ, jsou povinni doplatit zdravotní pojišťovně částku ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů.  

Zaměstnavatel by měl srazit částku doplatku na zdravotním pojištění z hrubé mzdy zaměstnance. V případě, že za zaměstnance hradí pojistné stát, jiný zaměstnavatel, nebo je zaměstnanec OSVČ, tak zaměstnavatel provádět dopočet a doplatek pojistného na zdravotní pojištěné do zákonného minima nemusí.

Zaměstnavatel hradí doplatek do zdravotního minima pouze v případě, kdy by zaměstnanec nevydělal minimální mzdu kvůli překážkám na straně zaměstnavatele nebo pokud nemá k dispozici žádný z dokladů, který by ho opravňoval k odvodu pojistného ze skutečně dosaženého příjmu. Poté je povinen provést dopočet a doplatek pojistného do minimálního vyměřovacího základu nebo do poměrné části minimálního vyměřovacího základu.   

Pro tyto rozdílné případy důrazně doporučujeme při zadávání nového zaměstnance věnovat zvýšenou pozornost nastavení údaje L4117 – Dopočet ZP do min. vyměřovací základny na kartě zaměstnance. 

Jak dopočet nastavit v Nugget SW


Novinky v penzijním spoření

Podívejte se jaké jsou změny v penzijním spoření v roce 2024. Největší změnou jsou dva nově vzniklé produkty spoření na stáří, změnila se ale též řada dílčích parametrů systému penzijního spoření.

Více ZDE


Záchranný kruh

Zůstali jste ze dne na den bez „mzdovky“ a máte pocit, že se potápíte? Hodíme Vám tzv. „Záchranný kruh“. Jedná se o rychlou výpomoc ve mzdové účtárně pro případy, když mzdová účetní onemocní a hrozí, že Vaši zaměstnanci nedostanou své výplaty včas.   Díky našemu zkušenému a vysoce profesionálnímu týmu jsme schopni dočasně převzít výpočet mezd. Vy budete mít jistotu, že vše bude precizně zpracováno a v souladu s Vašimi podklady a aktuální českou i slovenskou legislativou. Jakmile bude Váš účetní tým opět kompletní / v plné síle, předáme celou agendu zpět do vašich rukou.