Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Listopadové Nuggetoviny 2023

Vážení obchodní přátelé, milí klienti, 

vítejte u dalšího vydání našich Nuggetovin. Jako vždy jsme pro Vás připravili shrnutí novinek a zajímavostí týkajících se (nejen) našeho mzdového a personálního programu Nugget SW. Nejdříve bychom Vám chtěli oznámit, že RSM rodina se rozrůstá! Akvizicí firmy Alfa software se stáváme jedním z největších poskytovatelů mzdových a personálních systémů u nás.

Mimo jiné se dočtete o našem modulu e-Formuláře, o tom, co obsahuje nyní a co chystáme do budoucna. Velkým tématem ke konci roku je přečerpání dovolené. Jak ji řešit v programu Nugget se dočtete o pár řádků níže. Na závěr můžete zhlédnout naše nové produktové video – doufáme, že se Vám bude líbit 😊.

Jako vždy uvítáme doplňující dotazy k jednotlivým tématům a samozřejmě i případné nápady a podněty pro další vydání našeho newsletteru. 

Se srdečným pozdravem, 
Tým Nugget SW 


Nugget SW se rozrůstá 

Rádi bychom Vám oznámili, že jsme uskutečnili akvizici společnosti Alfa Software, která má dlouholeté zkušenosti v oblasti mzdových systémů a v oblasti správy docházky.
Tato akvizice přináší nové možnosti a rozšiřuje naše služby do dalších segmentů, včetně škol, školek, nemocnic a úřadů. Toto spojení rovněž posiluje naši pozici jako jednoho z největších poskytovatelů mzdových a personálních služeb na trhu. Náš tým se rozšiřuje o dvě desítky nových kolegů a počet klientů užívajících naše mzdová řešení nově přesahuje 2,5 tisíce společností.

Tímto krokem Vám budeme schopni poskytnout komplexní řešení nejen v oblasti mzdového a personálního systému, ale také přicházíme s docházkovým systémem, který je dlouhodobě poptávanou součástí našeho řešení.

Těšíme se na společné projekty a nové možnosti, které toto spojení přináší.

Tisková zpráva 


Zadávání dohod v Nugget SW od ledna 2024 

S ohledem na změny Zákoníku práce a Senátem čerstvě schválený konsolidační balíček chceme upozornit na nutnost striktnějšího dodržování pravidel zadávání dohod od ledna 2024. Někteří uživatelé jsou zvyklí při zadávání opakovaných dohod využívat dříve ukončené vztahy bez ohledu na druh předchozího pracovně-právního vztahu. To od následujícího roku nebude vhodné z důvodu předpokládané potřeby zpětných odvodů za souběhy dohod od různých zaměstnavatelů. Protože ty budou zjištěny až se zpožděním, bude je nutno zadávat zpětně, a to bude možné pouze tehdy, pokud příslušný vztah bude stejného druhu, jako byl v korigovaném období. Nově tedy velmi důrazně doporučujeme dodržovat striktní oddělení vztahů pracovní poměr (druh PP L3207 = 1 až 6), DPČ (L3207 = 7) a DPP (L3207 = 8).

Nebude tak dále vhodný jeden ze způsobů zadávání dohod, kdy se v jednom roce střídala DPP a DPČ (každé v jiném měsíci) a pro oba typy byl využit vztah stejného čísla (L0004) tak, že se přes okno nástupů a výstupů v kartě zaměstnance ukončila DPP ke konci předchozího měsíce a otevřela se přes stejné okno DPČ od následujícího měsíce. Údaj L0004 (číslo pracovního poměru) tak zůstával stejný.

Nově důrazně doporučujeme, aby se DPP otevírala a zavírala dle potřeby vždy na jednom čísle PP a DPČ dle potřeby na čísle jiném (než byla otevřena/zavřena dřívější DPP).

Vzorovým příkladem může být situace, kdy máme zaměstnance, který má HPP, DPP a v půlce roku se ukončí a otevře DPČ. Tento zaměstnanec bude mít HPP na poměru L0004 = 0, DPP na poměru L0004 = 1 (ten se ukončí v průběhu roku) a DPČ na poměru L0004 = 2. Od roku 2025 pak tentýž zaměstnanec, pokud bude pokračovat ve stejném režimu, bude mít HPP – L0004 = 0, DPP – L0004 = 1 a L0004 = 2 bude ukončený.  V průběhu roku se pak uzavře L0004 = 1 a aktivní se stane DPČ na L0004 = 2.

Tímto postupem nebude problém provést odvody i později ke správnému pracovně-právnímu vztahu (dohodě).


e-Formuláře verze 2.0

S blížícím se koncem roku opět nastává doba zpracování různých agend týkajících se např. evidenčních listů důchodového pojištění, prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob v závislé činnosti zaměstnanců a potvrzení o zdanitelných příjmech.

Chystáme pro Vás upgrade modulu e-Formuláře na verzi 2.0, který Vám umožní odesílat nejen aktuální formuláře (e-ELDP, e-Prohlášení a e-POZD), ale nově budete moci odeslat i Potvrzení o zaplaceném pojistném na sociální a zdravotní pojištění a některé další formuláře. 
E-formuláře 2.0 Vám usnadní práci a zároveň ušetří spoustu papírů.
Pokud máte zájem o modul e-Formuláře 2.0 nebo o upgrade stávajícího modulu, neváhejte kontaktovat naše obchodní oddělení na pavel.starek@rsm.cz


Upozornění na přečerpanou dovolenou na konci kalendářního roku a jak ji opravit v Nuggetu

V programu se dříve objevovala situace, kdy přečerpaná dovolená automaticky ovlivňovala nevybranou dovolenou v lednu následujícího roku. Toto chování jsme upravili a program dovolenou automaticky převádět nebude. Dovolená musí být ke konci roku vyrovnaná. To stanovuje Zákoník práce, kdy zaměstnanec je povinen vrátit vyplacenou náhradu mzdy nebo platu za dovolenou nebo její část, na niž ztratil právo, popřípadě na niž mu právo nevzniklo.
Mínusová dovolená vzniklá v průběhu roku nemůže ovlivňovat nevybranou dovolenou dalšího, nového roku. 

Opravu přečerpané dovolené provedete v posledním měsíci starého roku zadáním mzdových složek 511 s časovou platností do měsíce, kdy byla dovolená naposledy čerpána (viz obrázek). Složkou 511 program odúčtuje čas původní dovolené, přičemž náhradu spočítá hodinovým průměrem, jakým byla tato dovolená vyčerpána. Mzdovou složkou 921 zadáte hodiny do plusu.

Pokud se dovolená zadává oknem datumů, je důležité před opravou vypnout parametr v 2 – 7 – 1 dovolená oknem datumů. Po opravě nezapomeňte tento parametr zase zapnout!

NÁVOD ZDE


Evidence lékařských prohlídek v Nuggetu  

Víte, že i v základní verzi Nuggetu můžete pracovat s lékařskými prohlídkami a u prohlídek s omezenou časovou platností generovat upozornění na potřebu opakování?

Nugget nabízí širokou škálu možností, jak s lékařskými prohlídkami pracovat, počínaje jednoduchou evidencí uskutečněných prohlídek až po evidenci podpořenou kompletní kategorizací prací na úrovni rizikových faktorů a rizik ohrožení zdraví. Základem všech postupů je definice druhů lékařských prohlídek, která vychází vždy z potřeb dané organizace, každé prohlídce je pak možno zadat požadovanou periodicitu, a to jak přiřazením automatického výpočtu délky dle vyhlášky, tak přímým uvedením doby platnosti dle věkových skupin.
Díky tomu Vás bude program dopředu informovat, že zaměstnanci končí platnost lékařské prohlídky a je potřeba ho vyslat na další.
V případě zpracování plné kategorizace prací můžete využít nejen možnosti nechat si vypočítat dobu platnosti prohlídky automatizovaně, ale zadané podklady můžete využít i ve formuláři žádanky o lékařskou prohlídku, kterou si můžete vytvořit jako vlastní šablonu dokumentu v MS Word.

Chci vědět více 


Nové video

Věnujte nám pár minut Vašeho času a podívejte se na naše nové produktové video. Budeme rádi, když nám dáte vědět, jak se Vám líbí. 

VIDEO


Upomínka na změnu stravného na Slovensku


Rádi by sme Vás upozornili na zmenu príspevku na stravovanie na Slovensku. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vydalo 20. septembra 2023 opatrenie č. 171/2023, ktorým sa zvyšujú sumy stravného od 1. októbra 2023.

Náhrady za služobné cesty sú navrhované nasledovne:

  • 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 7,30 eur na 7,80 eura,
  • Nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 10,90 eur na 11,60 eura,
  • Nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 16,40 eura na 17,40 eura.

Stravenkový paušál sa zvyšuje z max. sumy 4,02 € eura na 4,29 € (55 % zo sumy 7,30 €).
Minimálna suma stravenkového paušálu vyplácaný zamestnávateľom je 3,22 € (pôvodne 3,02 €). 
Min. suma stravného lístka má hodnotu 5,85 € (pôvodne 5,48 €).

Všetko je uvedené aj v popise verzie.