Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Verze V04R23M09

S U B S Y S T É M   M Z D Y

1. Nově byla přidaná kontrola na limit 138 hodin v měsíci u slevy na pojistném u zaměstnavatele na SP u zkrácených úvazků – údaj L4250  

Nově byla zapojena kontrola podmínky pro uplatnění slev na pojistném SP zaměstnavatele u zkrácených úvazků.

V protokolu výpočtu bude uživatel upozorněn na skutečnost, že zaměstnanec nesplňuje tuto podmínku dle § 7a odst.3 písm.c), následujícím textem:

Chyba L4250: Překročen limit odprac. doby 138 hodin

V takovém případě uživatel musí uplatnění slevy ručně zrušit v údaji L4250.

Pokud v protokolu výpočtu bude uvedeno překročení limitu odpracované doby, je na zvážení mzdové účetní, zda toto překročení není způsobeno čerpáním OČR na dítě starší 10 let nebo na jiného rodinného příslušníka, nebo zda se nejedná o pracovní volno sjednané před napracováním hodin. 

Sleva na pojistném nenáleží v případě (dle § 7a odst.3):

   c)  odpracovaná doba zaměstnance ze všech zaměstnání u téhož zaměstnavatele, včetně dob, které se považují za výkon práce překročí v kalendářním měsíci 138 hodin pracovní poměr začátek nebo konec v průběhu měsíce – limit se upraví v poměru počtu kalendářních dnů trvání zaměstnání v kalendářním měsíci a počtu kalendářních dnů v kalendářním měsíci výsledek se zaokrouhlí na celé hodiny směrem nahoru.

Za výkon práce se považuje doba uvedená v §348 ZP:

  • kdy zaměstnanec nepracuje pro překážky v práci (výjimka doba, kdy byla práce přerušena pro nepříznivé povětrnostní vlivy a doba pracovního volna na žádost zaměstnance, bylo-li sjednáno předem jeho napracování)
  • dovolená
  • náhradní volna za práci přesčas a ve svátek
  • za svátek, kdy náleží náhrada mzdy

Program pro kontrolu odpracovaných hodin započítává všechny pracovní hodiny na OČR (ošetřování člena rodiny) jako výkon práce, tzn. nerozlišuje na jakou osobu je OČR čerpáno.

POZOR:

Ošetřování člena rodiny

  • Uživatel sám vyhodnocuje, na koho je OČR čerpáno, zda na dítě mladší věku 10 let a je správně započítáno jako výkon práce, nebo na jinou osobu (např. dítě starší 10 let nebo na rodinného příslušníka) a jako výkon práce být považováno nemá.  
  • V případě, kdy je OČR vystaveno pro dítě starší 10 let nebo rodinného příslušníka, mzdová účetní musí hodiny přepočítat ručně.

Pracovní volno na žádost zaměstnance

  • Uživatel sám posuzuje dobu pracovního volna na žádost zaměstnance, zda bylo sjednáno před jeho napracováním či nikoliv.
  • Bylo-li volno sjednáno před jeho napracováním, tato doba také není výkonem práce a mzdová účetní musí hodiny přepočítat ručně.

Nugget započítává jako:

  • Výkon práce – odpracovanou dobu zadanou mzdovými složkami 111 – 321
  • Výkon práce – překážky v práci na straně zaměstnance a zaměstnavatele s náhradou mzdy zadanými mzdovými složkami 510 – 584
  • Výkon práce – OČR (mzdová účetní dále určuje, zda se jedná o výkon práce či nikoliv dle druhu OČR)

Není výkonem práce – hodiny zadané MSL 572 – překážky na straně zaměstnavatele z důvodů prostojů pro nepříznivé povětrnostní vlivy