Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Verze V04R23M23

Potvrzení o počtu směn v zaměstnání zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku

Tiskopis slouží zaměstnavatelům ke splnění povinnosti podle ustanovení § 37 odst. 4 zákona č. 582/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů vystavit potvrzení o počtu směn v zaměstnání zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku, který je povinen zaměstnavatel předkládat spolu s evidenčním listem důchodového pojištění za příslušný kalendářní rok ČSSZ.
Dále tiskopis slouží zaměstnavatelům ke splnění povinnosti podle ustanovení § 37a odst. 1 zákona č. 582/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů vystavit potvrzení o počtu směn v zaměstnání zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku vykonávaném v období od 1. ledna 1993 do 31. prosince 2022 a jeho předložení ČSSZ do 31. prosince 2024.

Pro účely tzv. předdůchodu zdravotnických záchranářů platí speciální definice pojmu „směna“, kterou se pro účely § 37d odst. (4) zákona o důchodovém pojištění rozumí 8 hodin výkonu práce zdravotnického záchranáře. Započítává se tedy veškerá odpracovaná doba na pozici zdravotnický záchranář, tzn. včetně práce přesčas (včetně toho, že se za ni odvede zvýšené pojistné).

Také se započítávají hodiny odpracované na DPP/DPČ, a to za podmínky, že výkon práce na dohodu zakládal v rozhodné době účast na důchodovém pojištění. Pokud se jednalo o činnost na DPP/DPČ tak nízkého rozsahu a odměny za práci, že nezakládala účast na důchodovém pojištění, pak se k takovým hodinám nepřihlíží.